رشد سینوسی اقتصاد به دلیل نفت محوری است

اسحاق جهانگیری با اشاره به برخی اشکالات ساختاری در اداره کشور نظیر اشکالات ناشی از تصمیم های مدیریتی، چالش‌های مزمن ریشه‌دار و حتی اشکالات موجود در قانون اساسی که پس از سال‌ها مشخص شده است، گفت: اقتصاد ایران به خاطر اتکا به درآمد نفت و دولتی بودن آن هیچ گاه اقتصادی با رشد مستمر و پایدار نبوده است و همواره شاهد رشد سینوسی اقتصاد بوده ایم که نتیجه آن در درآمد و زندگی مردم هم مشاهده می‌شود.

به گزارش بیداربورس به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دولت، جهانگیری با تاکید بر ضرورت اصلاح ساختارها به بررسی اقتصاد کشور در دهه های پس از انقلاب پرداخت و گفت: در دهه اول پس از انقلاب، ایران مواجه با جنگی ناخواسته و تحمیلی بود. در دهه دوم و در دولت هاشمی رفسنجانی به تنگناها و خرابی های ناشی از جنگ پرداخته شد به طوری که در این برهه ایران واردکننده فولاد، لاستیک و حتی لبنیات بود. با تمرکز دولت هاشمی بر تولید به منظور جلوگیری از واردات، اقتصاد کشور بیش از پیش دولتی شد به طوریکه هیچ تولیدکننده قدرتمندی در بخش خصوصی وجود نداشت و تنها دولت به عنوان مجموعه حاکمیت ظرفیت تولیدش چند برابر شد به طوری که در بخش فولاد از دو میلیون تن به شش میلیون تن رسید.

 معاون اول رییس جمهور ادامه داد: در برنامه سوم توسعه کشور مسئولان شرایط اقتصادی را تغییر دادند و به جای توجه به کمبودها به دنبال اصلاح ساختارها رفتند. برنامه سوم اگرچه پیشنهاد دولت خاتمی بود، اما در مجلس پنجم که مدیریت آن با آقای ناطق نوری بود و در کمیسیون تلفیق آقای باهنر حضور داشت به تصویب رسید. معنای این اتفاق این بود که همه جریانات کشور روی جهت گیری اصلاح ساختار اقتصاد مبنی بر کوچک سازی دولت و فعال سازی بخش خصوصی اتفاق نظر داشتند.

جهانگیری با ذکر خاطره ای از دوران وزارت خود گفت: در آن مقطع و در موضوع نوسازی صنایع در حضور رهبر معظم انقلاب عنوان کردم که فعالان بخش خصوصی و صاحبان کارخانه ها پیشنهاد دولت برای نوسازی را شوخی می گیرند و به ما می گویند که چرا در کار ما دخالت می کنید. مقام معظم رهبری پرسیدند چرا آنها این رویکرد را دارند؟ گفتم بخش خصوصی درباره میزان رشد و سقف پروازش پرسش های جدی دارد. آنها می خواهند بدانند که می توانند میزان صادرات خود را از ۲۰ میلیون دلار به ۱۰۰ میلیون دلار برسانند یا پس از این اتفاق با آنها به عنوان انسان هایی مفسد برخورد می شود؟ که ایشان فرمودند برای فعالیت و کسب سرمایه بخش خصوصی هیچ سقفی وجود ندارد و بعداً منجر به ابلاغ سیاست های اصل ۴۴ قانون اساسی توسط ایشان شد.

حکومت باید برای اداره کشور نظریه و برنامه داشته باشد

معاون اول رییس جمهور تصریح کرد: حکومت باید برای اداره کشور نظریه و برنامه داشته باشد و متناسب با آن نظرات اصلاح ساختار انجام دهد. بیش از ۴۰ سال از عمر انقلاب می گذرد اما هنوز پرونده های خصوصی سازی در دولت اول آقای هاشمی رفسنجانی بسته نشده است. اجرای سیاست های متناقض در طول سال های گذشته نتیجه مناسبی نداشته است، به عنوان حکومت باید هزینه های سیاست گذاری های صحیح را بپذیریم.
جهانگیری افزود: اگر می خواهیم بخش خصوصی در صحنه تولید حضور داشته باشد و علاوه بر ایجاد سرمایه، اشتغال درست کند باید آنها را محترم بدانیم به طوری که احساس کنند سرمایه، جان و آبرویشان امنیت دارد.
وی با بیان اینکه الان همه کشورهای دنیا و حتی جریان های سیاسی داخلی نیز اعلام می کنند که باید به برجام بازگشت و اگر برجام را حفظ نکرده بودیم باید یک دور جدید مذاکرات برای رسیدن به توافق آغاز می شد، تصریح کرد: فشارهای وارده در زمان جنگ اقتصادی به کشور سنگین بود اما دولت به خوبی عمل کرد و اجازه نداد اقتصاد کشور متلاشی شود.

مقایسه درآمد نفتی در سال‌های ۹۰ و ۹۹

معاون اول رییس جمهور با اشاره به درآمد ۱۱۸ میلیارد دلاری از نفت در سال ۹۰ و کاهش آن به کمتر از ده میلیارد دلار در سال ۹۹ تأکید کرد: از این رقم ده میلیارد دلاری کمتر از پنج میلیارد دلار برای دولت بود که به راحتی به این مبلغ نیز دسترسی نداشتیم و باید با مقایسه شاخص های سال ۹۹ نسبت به سال ۹۰ در نظر داشت که این شاخص ها به چه میزان بدتر شده است.
جهانگیری همچنین به فضای سیاسی کشور در سال ۹۲ اشاره و تصریح کرد: در آن سال جریان های سیاسی و افراد نمی توانستند به دلیل فضای امنیتی جلسه ای به راحتی برگزار کنند اما در حال حاضر شرایط نسبت به گذشته تفاوت کرده است و باید به دستاوردهای بیشتری نیز برسیم.
معاون اول رییس جمهور با تأکید بر اهمیت انتخابات با توجه به موقعیت کنونی کشور، ادامه داد: جز انتخابات هیچ شاخص و امکانی برای اینکه ایران در فضای بین المللی قدرت نمایی کند، وجود ندارد و فرصتی بالاتر از انتخابات نداریم. نباید در انتخابات خرداد ماه سال جاری فرصت سوزی کنیم تا فضا به گونه ای نشود که از خود بپرسیم چرا اجازه ندادیم مشارکت، انسجام و وحدت شکل بگیرد و تأسف بخوریم.

اختصاص ۲۰ هزار میلیارد تومان وام روستایی برای جلوگیری از مهاجرت

وی با اشاره به اختصاص ۲۰ هزار میلیارد تومان وام روستایی برای جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهر ها و حاشیه نشینی، تصریح کرد: بهره وام برای روستاییان ۶ درصد در نظر گرفته شد، اما اگر جوانی طرح های دانش بنیان ارایه کرد، این وام ها با بهره ۴ درصد ارایه شده است.
معاون اول رییس جمهور همچنین با اشاره به اهمیت توجه به ظرفیت و توانمندی های زنان در مدیریت کشور و اینکه زنان در برخی بخش ها از مردان عملکرد بهتری داشته اند، تأکید کرد: طبق مصوبه دولت باید با پایان دولت تعداد مدیران زن به ۳۰ درصد برسد که طبق آخرین گزارش ها امروز ۲۶ درصد از زنان در سمت های مدیریتی هستند و استانداران و مدیران کشور باید از ظرفیت زنان به خوبی استفاده کنند.

کرونا و مشکلات مشاغل خدماتی

جهانگیری با اشاره به مشکلات بخش خدمات ناشی از شیوع بیماری کرونا، تأکید کرد: در زمان شیوع کرونا ۸۰ درصد مشاغل خدماتی از جمله هتلداران، هنرمندان و رسانه ها بیشترین آسیب را دیدند و دولت در حد توان خود تلاش کرد مشکلات این قشر از جامعه برطرف شود.
معاون اول رییس جمهور با اشاره به اینکه بیشترین پرداختی ها در سال گذشته به بازنشستگان تأمین اجتماعی، معلمان و کارمندان دولت بوده است، ادامه داد: پرداختی شش برابری به افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) قابل مقایسه با دولت های قبل نیست.
وی با اشاره به هجمه ها علیه دولت و اینکه دولت عقبه مطمئن و سازماندهی برای دفاع از خود نداشت، تاکید کرد: همه فشارها به دولت و رئیس جمهور وارد آمد و هر فردی از جایی عصبانی بود، ضربه ای به دولت می زد اما دولت تلاش کرد روحیه خود را برای توسعه و پیشرفت کشور حفظ کند.

کد خبر 2409

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 2 =